Politisk Henvendelse om “Energilån”

Vores Politik og Administrations afdeling har i dag sendt en politisk henvendelse til ministre og ordførere. I Henvendelsen udtrykker vi vores bekymring for de energilån, som regeringen vil tilbyde danskerne som en frivillig ordning. Du kan Læse mere om det politiske forslag her.

Energilånet fungerer ved, at man ansøger sit forsyningsselskab om kun at betale den del af regningen, som overstiger priserne fra sidste år. Differencen dækkes af staten gennem et lån, der skal “tilbagebetales over en årrække”.

På kort sigt, vil energilån kunne hjælpe folk, så de ikke skal gå fra hus og hjem grundet høje energipriser. Formålet er også tydeligt: At hjælpe danskerne uden at sende flere penge ud i samfundet, som kan forværre inflationen. Men det er vigtigt at huske på, at for alt for mange danskere vil der ikke være tale om en frivillig ordning. Hvis ikke de accepterer tilbuddet, så risikerer de at ryge fra hus og hjem. Derfor mener vi også, at regeringen og Folketinget har et særligt ansvar overfor de borgere, som nu er nødt til at gældsætte sig til staten. Ordningen er nødt til at sikre borgerne, så de ikke ender i en situation, som er værre end den, som de allerede befinder sig i.

Dette er vigtigt fordi gæld medfører mange negative konsekvenser både mentalt for de gældsatte, men også for samfundsøkonomien. De negative konsekvenser skyldes, at gælden vil blive dyrere på sigt end den egentlige regning grundet renter. Dette skaber to vigtige spørgsmål, som politikerne er nødt til at forholde sig til:

1. Hvor længe skal ordningen vare og i forlængelse heraf, Hvornår skal tilbagebetalingen af lånet faktisk begynde?
2. Hvad sker der, hvis borgerne, når afbetaling skal begynde, fortsat ikke har pengene til det?

Læs eller hent henvendelsen Politisk henvendelse ang. midlertidigt lån til el- gas- og fjernvarmeregningen (120 Kb)