BUDGETLÆGNING
Herunder kan du læse mere om hvordan du udarbejder et budget og gode råd til hvordan du overholder det herunder også hvilke udgifter der godkendes af de offentlige og private kreditorer. Derudover kan du også finde ud af hvad begrebet betalingsevne betyder og hvordan du beregner denne i forhold til indgåelse af afdragsordninger med dine kreditorer.
Fastsættes af SKAT
Faste udgifter og rådighedsbeløb
Betalingsevne og Budget
Du kan finde en beregningsværktøj til, hvordan du udregner din betalingsevne HER. Du kan med fordel hente denne Vejledning.
Indtægt efter skat
Boligudgifter
Ejendomsskatten udgør en promille af værdien af ejendommen. Satsen varierer fra kommune til kommune, men ligger typisk omkring 25 ‰.Ejendomsværdiskatten er pålagt alle ejendomme og beregnes på grundlag af den mindste af disse værdier (2015):
- Ejendomsværdien pr. 1. oktober i indkomståret
- Ejendomsværdien pr. 1 januar 2001 med tillæg af 5 %
- Ejendomsværdien pr. 1. januar 2002. Husk at medregne boligfradrag/støtte ind under indtægtssiden. Hvis du har en lav indkomst, fx kontanthjælp, Statens Uddannelsesstøtte, lavindkomst arbejde mv., så vær opmærksom på at du kan søge dette, hvis du ikke allerede får det. Læs mere om boligstøtte HER.
Børn – hjemmeboende børn under 18 år
Børn vil som regel have en negativ effekt på din betalingsevne, da der som hovedregel vil være større udgifter forbundet med børnene end indtægter. Det er meget vigtigt at inddrage børnene i beregningen, så du/I får et retvisende billede af betalingsevnen.
Børne- eller ungeydelsen og barnets rådighedsbeløb varierer med alderen. Vær opmærksom på dette og tjek at du har de rigtige informationer om børnene.
Børnefamilieydelse (børne- og ungeydelse / børnecheck), kvartalsvis (2018 satser):
- 0-2 år 4.506 kr.
- 3-6 år: 3.567 kr.
- 7-14 år: 2.808 kr.
- 15-17 år: 2.808 kr.
Rådighedsbeløb for børn (2018):
- 0-1 år = 1.720 kr.
- 2-6 år = 2.200 kr.
- 7-18 år = 3.3160 kr.
Indtægter og udgifter for børnene indberegnes. Husk børneydelsen er en indtægt og børnenes rådighedsbeløb er en udgift. Det er de to vigtigste faktorer at indberegne, men der kan også være udgifter til børnenes særlige behov, pasningsudgifter, samt indtægter fra børnebidrag og børnepension. Husk at barnets egen indtægt og formue ikke skal indgå i beregningen.
Bidragsforpligtelser
Denne indregnes hvis der betales bidrag til tidligere ægtefælle og udeboende børn under 18 år. Børnebidraget er et pligtigt bidrag, som du skal betale hvis du har barn/børn, der bor hos den tidligere partner. Underholdsbidrag forekommer sjældent, men er et bidrag til ens tidligere ægtefælle. Det vil oftest være på baggrund af en aftale mellem parterne, men kan også fastsættes ved en domstol.
Udgifter til særlige behov
Indregnes hvis der er udgifter til kroniske sygdomme og/eller handicap. Før dette kan trækkes fra i betalingsevneberegningen skal du være sikker på at du har dokumentation på at det er tale om en kronisk sygdom, som er fradragsberettiget. Udgifterne kan være forskellig slags medicin – f.eks. til gigtsygdomme, ADHD mm. transport til læge/sygehus og behandlingsudgifter. Fra disse udgifter skal fratrækkes de ydelser der modtages specifikt til dækning af udgifterne.
Rådighedsbeløb
Rådighedsbeløbet udgør det beløb, som at du som minimum har ret til at have til de personlige fornødenheder. Beløbet revideres hvert år af SKAT. I 2015 er rådighedsbeløbet i inddrivelsesbekendtgørelsen for enlige 6.290 kr. pr. måned (2018), mens det for ægtepar og samlivsforhold udgør samlet 10.670 kr. for begge pr. måned (2018).
Ydelser til ægtefælles/samlevers gæld
Indregnes hvis der er udgifter til afdrag på gæld, som din ægtefælle eller samlever hæfter for. Hvis du betaler til din ægtefælles gæld eller omvendt kan du trække beløbet fra i betalingsevnen. Der er dog nogle betingelser for at det kan lade sig gøre. Hvis du har en positiv betalingsevne efter at alle andre udgifter er regnet med, er det maksimalt det overskydende beløb, der må trækkes fra. Hvis dette beløb er større end din ægtefælles eller samlevers indkomst er det dog maksimalt dennes indkomst, der må trækkes fra betalingsevnen.
Fradrag på diverse gæld
Indregnes hvis der er ydelser på nogle bestemte gældsposter. De fradragsberettigede gældsposter er f. eks.: Ydelser på studiegæld, tilbagebetalingspligtige sociale ydelser, beløb inddrevet ved lønindeholdelse og ydelser på ting omfattet af det beskedne hjem RPL § 509 (Trangsbeneficiet).
Du kan læse mere på retsinfo.dk Bekendtgørelse om inddrivelse af offentlig gæld, BEK nr. 1513 af 13/12/2013 § 13, 14, 22 og 23
Rådighedsbeløb fastsat af SKAT
- 6.280 kr. for enlige
- 10.650 kr. samlet for ægtepar og samlivsforhold
- 0-2 år: 1.710 kr.
- 3-6 år: 2.190 kr.
- 7-18 år: 3.140 kr.
Rådighedsbeløb fastsat af banken
Privat husholdningsbudget
Hjælp fra bankrådgiver (bil- eller huskøb)
Beregn betalingsevne (gæld)
Betalingsevne er negativ
Betalingsevne i forbindelse med gældssaneringssag
Betalingsevne ved afdragsordning eller eftergivelse af gæld
Indtægter og udgifter
Kvartalvise, halvårlige og helårlige betalinger
Opsparing