Hvis du bliver syg og du er lønmodtager uden ret til fuld løn under sygdom, selvstændig erhvervsdrivende, ledig med ret til dagpenge eller hvis du har pådraget dig en arbejdsskade, så er du berettiget til sygedagpenge. Dog skal lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende have haft en vis tilknytning til arbejdsmarkedet, for at være berettigede til sygedagpenge.
For at være berettiget til sygedagpenge skal du betale skat og bo i Danmark, og du skal være ude af stand til at arbejde som følge af sygdom eller arbejdsskade. Er du selvstændig erhvervsdrivende, kan du tegne en forsikring og dermed sikre dig sygedagpenge i de første to uger af en sygeperiode. For andre udbetales sygedagpenge fra 1. fraværsdag
Dagpenge og sygedagpenge er i øvrigt to helt forskellige ting, så pas på med at komme til at forveksle dem.
Sygedagpenge ophører som udgangspunkt, når du har modtaget sygedagpenge i 52 uger i de forudgående 18 måneder. Dog vil udbetalingen af sygedagpenge naturligvis ophøre på det tidspunkt, hvor du bliver arbejdsdygtig igen, fordi du ikke er syg længere. I særlige tilfælde kan perioden på 52 uger forlænges fx ved udsigten til, at du kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, eller hvis du er sygemeldt som følge af uhelbredelig livstruende sygdom.
Som lønmodtager skal du sygemelde dig til din arbejdsgiver hurtigst muligt og senest 2 timer efter arbejdstids begyndelse, medmindre andet er fastsat i et personalecirkulære. En for sen sygemelding udskyder retten til sygedagpenge.
Hvis der er ret til sygedagpenge fra kommunen, skal sygefraværet anmeldes til kommunen senest en uge efter, at udbetalingen fra arbejdsgiveren er ophørt. Samtidig skal arbejdsgiveren anmelde sygefraværet digitalt til kommunen. Er du selvstændig erhvervsdrivende skal du sygemelde dig digitalt til kommunen senest 3 uger efter den 1. fraværsdag.
Ja, det er den. Kommunen foretager løbende opfølgning af sygefraværet – mellem hver fjerde uge og hver tredje måned – for at sikre en fastholdelse til arbejdsmarkedet. Ved disse løbende opfølgninger afholder kommunen som udgangspunkt en individuel personlig samtale. Hvis sygdommen er til hinder for en individuel samtale, kan opfølgningen ske telefonisk, digitalt eller pr. brev. Retten til sygedagpenge bortfalder, hvis du ikke deltager i kommunens opfølgning.
Det højeste sygedagpengebeløb udgør kr. 4.460,00 pr. uge / kr. 120,54 pr. time (for 2021).
Hvis du skal have ret til den maksimale sats, skal din løn være højere end dette efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. Hvis din løn er lavere, vil din sygedagpengetakst også blive lavere.
Kommunen beregner dine sygedagpenge ud fra din gennemsnitlige indkomst i dit nuværende ansættelsesforhold. Kommunen bruger indkomsten i de seneste tre afsluttede kalendermåneder forud for din 1. fraværsdag.
En afgørelse truffet af kommunen efter Sygedagpengeloven kan du klage over til Ankestyrelsen. Du skal klage til din egen kommune senest 4 uger fra afgørelsen. De sender herefter klagen videre til Ankestyrelsen.
Hvis du er sygemeldt som ledig og medlem af en a-kasse, har du ret til sygedagpenge fra kommunen. Hvis du er sygemeldt som ledig, men ikke medlem af en a-kasse, vil du kun have ret til sygedagpenge fra kommunen, hvis du opfylder kravet om en vis tilknytning til arbejdsmarkedet, fx hvis du har været beskæftiget i 13 uger før fraværet med mindst 120 timer, er ansat i fleksjob, har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders varighed eller er i lønnet elevpraktik.
Kommunen kan forlange, at den sygemeldte under sygdomsforløbet skal aktiveres, hvis aktiveringen sikrer en hurtigere tilbagevenden til arbejdet. Aktiveringen må dog ikke hindre behandlingen af sygdommen eller forværre sygdommen. Aktiveringen under sygdomsforløbet kræver, at du er berettiget til sygedagpenge.