Løbende ydelser til pensionister
Førtidspension er en varig offentlig ydelse til din daglige forsørgelse. Man skal være mellem 18 år og op til folkepensionsalderen for at få bevilget førtidspension. Du har kun ret til førtidspension, hvis du ikke er i stand til at forsørge dig selv ved arbejde, fordi din arbejdsevne er varigt nedsat. Du har ikke ret til førtidspension, hvis du kun mister din arbejdsevne i en periode. Det er din kommune, der skal bevillige dig førtidspension.
I det tilfælde, at en førtidspensionssag er opstartet efter d. 1. januar 2003, gælder nedenstående for din vurdering:
Om du er berettiget til førtidspension vurderes ud fra visse betingelser:
- Du kan få førtidspension, hvis din arbejdsevne er varigt nedsat med minimum 2/3, og du ikke er i stand til at forsørge dig selv ved arbejde på grund af din nedsatte arbejdsevne. Da der skal være tale om en varig nedsættelse af din arbejdsevne, er det ikke muligt at få førtidspension, hvis du alene mister din arbejdsevne i en periode.
- Det er ikke muligt at få førtidspension, hvis du kan forbedre din arbejdsevne gennem aktivering, behandling, revalidering eller på andre måder kan forsørge dig selv på almindelige vilkår eller i et fleksjob. Førtidspension er den sidste løsning.
- Din sagsbehandler hos kommunen vurderer, om du kan få førtidspension og udarbejder i denne forbindelse en ressourceprofil på dig. Ressourceprofilen indeholder kort sagt en beskrivelse af, hvad du kan i forhold til de krav, der stilles på arbejdsmarkedet. Kommunen ser på en lang række forhold som for eksempel din uddannelse, dine erfaringer fra arbejdsmarkedet, dit sociale netværk, dine ønsker til job og dit helbred.
Der er endvidere en række generelle betingelser, der skal opfyldes, før du kan tilkendes førtidspension:
- Du skal f.eks. have dansk statsborgerskab, have boet i Danmark altid (ellers kan en brøkpension eventuelt komme på tale) og du skal være fyldt 18 år. Som udgangspunkt tildeles førtidspension dog ikke til borgere under 40 år, medmindre det er åbenbart, at der ikke er en erhvervsevne.
Du kan få udbetalt 226.500 kr. om året (2019) i førtidspension, hvis du er enlig, svarende til 8.875 kr. hver måned. Du skal betale skat af din førtidspension.
Din udbetalte førtidspension er lavere, hvis du er gift eller har en samlever. Kommunen ser blandt andet på jeres folkeregisterregistrering, hvor ofte I overnatter hos dig, og om der er bidrag til din økonomi eller i form af praktiske opgaver i hjemmet. Kontakt kommunen for at høre, hvad det betyder for din pension, hvis du bliver gift eller skilt, flytter fra din samlever eller får en ny.
Grundsatsen for førtidspension, hvis du er gift eller har en samlever, er 192.528 kr. om året (2019) svarende til 16.044 kr. om måneden før skat.
Hvor meget du må tjene ved siden af din pension afhænger af din civilstatus:
Enlig:
Er du enlig, kan du have supplerende indtægter på op til 78.800 kr. årligt (2019), uden det påvirker din førtidspensions størrelse. Tjener du mere end dette, bliver din førtidspension sat 30 kr. ned for hver 100 kr. din samlede indtægt er højere end 78.800 kr. om året.
Hvis din partner er pensionist:
Er du gift eller samlevende med en pensionist, kan I sammenlagt have supplerende indtægter op til 125.000 kr. årligt (2019), før det påvirker din pension. Din førtidspension bliver sat 15 kr. ned, for hver 100 kr. jeres samlede indtægt er højere end dette beløb.
Din partners supplerende indtægter kan højst indgå med 387.400 kr. (2019).
Hvis din partner ikke er pensionist:
Er din partner ikke pensionist, skal kommunen se bort fra de første 196.728 kr. (2019) din partner tjener. Herefter kan i sammenlagt have supplerende indtægter på op til 125.000 kr. om året (2019), før det påvirker din pension. Din førtidspension bliver nedsat med 30 kr. for hver 100 kr. jeres samlede indtægt er højere end 125.000 kr. om året (2019).
Din partners indtægter kan højst indgå med 256.000 kr. (2019) i det samlede indtægtsgrundlag. Har din partner flere indtægter ud over dette beløb, påvirker det ikke din førtidspension.
Du kan klage over kommunens afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Hvis kommunen ikke er enig i klagen, sender de den videre til Ankestyrelsen.