Fogedretten
Herunder kan du læse mere om blandt andet hvordan et fogedretsmøde foregår samt hvordan du bedst muligt kan forberede dig og hvilke dokumenter der er relevante for dig at medbringe. Hertil kommer også om hvad en insolvenserklæring er samt om politifremstillinger, såfremt du mod forventning ikke møder op i fogedretten ved indkaldelse.

HVAD ER FOGEDRETTEN?
Fogedretten er en afdeling af byretten, som på begæring forestår tvangsfuldbyrdelse af krav, som en kreditor (også kaldet fordringshaver eller rekvirent) har mod en debitor (også kaldet skyldner eller rekvisitus). De fleste sager i fogedretten drejer sig om pengekrav, men sagerne kan også handle om udsættelse af et lejemål, tilbagetagelse af ting købt med ejendomsforbehold, udlevering af effekter eller at
I folderen “Fogedretten” kan du få et hurtigt overblik over de væsentligste informationer om et fogedretsmøde.

FORMÅLET MED FOGEDRETSMØDET
Et af hovedformålene med fogedretsmødet er, at kreditor får mulighed for at foretage udlæg i nogle af dine aktiver. Et udlæg betyder, at kreditor vil kunne kræve de udlagte genstande solgt på en tvangsauktion og dermed få fyldestgørelse gennem salgsprovenuet, hvis du ikke kan tilbyde en tilfredsstillende afdragsordning eller hvis du ikke overholder en indgået afdragsordning. Det kan også være, at din
HENT FOLDER
Et frivilligt forlig (skylderklæring) er et dokument, hvori du erklærer, at du skylder et bestemt beløb til kreditor. Ved din underskrift erkender du gælden. Et frivilligt forlig er hermed juridisk bindende. De fleste frivillige forlig henviser til Retsplejelovens § 478, hvilket betyder, at forliget kan danne grundlag for, at kreditor kan få fogedrettens hjælp til at inddrive kravet. Et sådant frivilligt forlig har samme virkning som en dom, og fra tidspunktet for underskrivelsen vil der løbe en tiårig forældelsesfrist. Hvis du ikke er enig i beløbets størrelse, skal du ikke underskrive et frivilligt forlig, da du ikke kan gøre indsigelser mod kreditor, hvis du allerede har underskrevet forliget.
FAQ:
- Oversigt over de sidste 6 kalendermåneders indtægter og udgifter, da det kan bruges til at vurdere din eventuelle betalingsevne ved indgåelse af en mulig afdragsordning.
- Kopi af seneste tre lønsedler, udbetalingsbilag eller tilsvarende, såfremt du er på overførselsindkomst som fx kontanthjælp, sygedagpenge mv., da det vil dokumenterer din indkomst/indtægt.
- Kopi af seneste årsopgørelse og aktuel forskudsopgørelse fra SKAT, da det også giver kreditorer overblik over dine indtægtsforhold.
- Kopi af dokumentation for væsentlige faste udgifter som fx husleje, el, vand, varme, institutionsplads(er), transport til og fra arbejde eller uddannelsessted m.v. da det også dokumenterer din økonomiske situation.
- Oversigt over seneste opgørelser fra andre private og offentlige kreditorer, da det giver kreditor et overblik over din gældssituation.
- Oversigt over eventuelle aktiver som fx hvis du ejer en bil, båd eller hus med oplysning om identifikation og eventuelle hæftelser (kreditors navn og kontaktdata samt aktuel restgæld), da det vil kunne give kreditor et overblik, hvad der kan være relevant for udlæg
Du kan læse mere om hvilke dokumenter du skal medbringe under punktet “Vejledninger” på siden HER.
- Domme og kendelser afsagt af domstolene
- Betalingspåkrav med påtegning (dvs. du har ikke gjort indsigelse inden 14 dage efter, at betalingspåkravet er modtaget), hvilket følger af jf. retsplejelovens § 477 e, stk. 2 (betalingspåkrav kan kun benyttes af kreditor, hvis den samlede gæld højst er på 100.000 kr. eksklusivt renter og omkostninger)
- Retsforlig, det vil sige forlig der er indgået mellem dig og din kreditor under en retssag
- Udenretlige frivillige forlig (indgået mellem dig og din kreditor udenfor en retssag) om forfalden gæld, når det klart fremgår af det frivillige forlig, at det skal tjene som et eksekutionsgrundlag
- Gældsbreve, når det klart fremgår af gældsbrevet, at det skal tjene som et eksekutionsgrundlag (ofte ved banklån)
- Pantebreve med underpant i såvel fast ejendom som løsøre, hvor gælden er erkendt af den som skylder pengene.
Det skal bemærkes, at SKAT ikke behøves et eksekutionsgrundlag for at tvangsinddrive, og at myndigheden som udgangspunkt kan tvangsinddrive uden Fogedrettens hjælp, da kommunale pantefogeder kan tvangsinddrive ved hjælp af udpantning.
Mødets forløb
- Fogeden vil indledningsvis bede dig om dit navn og cpr-nummer for at sikre, at du er den som er indkaldt til fogedretten samt du kan blive bedt om at fremvise billede-id.
- Herefter vil du blive informeret om, at du udtaler dig under strafansvar, hvilket betyder, at du kan blive straffet, hvis du lyver i fogedretten.
- Derefter vil fogeden spørge dig, om du kan betale. Hvis du svarer, at det kan du ikke, vil fogeden derefter give ordet til kreditor eller dennes advokat, der vil stille en række spørgsmål.
- De første spørgsmål vil handle om, hvad du ejer. Formålet er at finde ud af, om du ejer noget, som der kan foretages udlæg i, fx hus, bil, dyre designer genstande mv.
- Herefter vil kreditor stille dig en række spørgsmål i forhold til blandt andet din civilstatus, om du har hjemmeboende børn, herunder også hvor gamle de er, dine boligforhold og din jobsituation eller uddannelse.
- Derudover vil du også blive spurgt ind til dine indtægter som fx løn / overførselsindkomst, boligsikring samt andre tilskud og udgifter som fx husleje, el, vand og varme, institution, transport til og fra arbejde eller uddannelsessted.
Spørgsmålene er blandt andet med til at vurdere om, hvorvidt der er en betalingsevne og i så fald, hvor stor med henblik på en mulig afdragsordning.
Kom forberedt til mødet
Fordelen ved at komme forberedt er at selve fogedretsmødet vil blive hurtigere overstået og det vil samtidigt spare dig en masse unødvendig tid efterfølgende i form af fremsendelse af den samme dokumentation, såfremt du ikke kan indgå eller overholde dine afdragsordninger.
For at forberede dig bedst muligt til mødet, har vi udarbejdet en vejledning med de spørgsmål du primært vil blive spurgt om i fogedretten med en kort forklaring om hvorfor, som du kan finde under “Vejledninger” på siden HER.
- Hvis fogedretten giver dig medhold i dine indsigelser, aflyses mødet, og det er efterfølgende op til kreditor, om denne vil forfølge sagen for byretten.
- Hvis du ikke får medhold i sin indsigelse, vil fogedretsmødet fortsætte.
- den retskreds, hvor du har hjemting (bopæl)
- den retskreds, hvor din erhvervsmæssige virksomhed ligger
- den retskreds, hvor du har aktiver, der kan være genstand for tvangsfuldbyrdelsen
Når en indkaldelse er lovligt forkyndt for dig, så har du mødepligt i fogedretten og en uanmeldt udeblivelse vil udover at påfører dig yderligere omkostninger, også betyde at kreditor kan beder politiet om at politifremstille dig.
Et udlæg medfører en sikkerhed for kreditor og betyder, at hvis du ikke kan tilbyde en tilfredsstillende afdragsordning eller overholde allerede indgået afdragsordning, så vil kreditor kunne kræve de udlagte genstande bortsolgt på en tvangsauktion og dermed få fyldestgørelse gennem salgsprovenuet.
- dit hus,
- din bil,
- dyre hobbyaktiver,
- lejedepositum,
- overskydende skat eller
- andre tilbagebetalinger fra det offentlige m.v..
Det er i den forbindelse uden betydning, at aktiverne i forvejen er behæftet med panterettigheder eller andre udlæg. I praksis vil fogedretten ofte ved værdiansættelsen af dine aktiver anvende diverse databaser på internettet. Kreditor kan altid foretage udlæg i dine medbragte kontanter, og kræve dem udleveret med det samme under fogedretsmødet.
Undtagelser
Der findes en række undtagelser til udgangspunktet, om at alle dine aktiver kan være genstand for udlæg. Den vigtigste undtagelse findes i retsplejelovens § 509, stk. 1 og kaldes trangsbeneficiet.
Bestemmelsen indebærer, at kreditor ikke kan foretage udlæg i genstande, der anses for nødvendige og sædvanlige i ”et beskedent hjem”. Det beskedne hjem er en retlig standard, som følger samfundets velfærd, og vurderes relativt i forhold til, hvor rigt samfundet er. Levestandarden er relativt høj i Danmark, og en række genstande er derfor omfattet af trangsbeneficiet.
Eksempler på genstande der er omfattet af trangsbeneficiet, og dermed ikke kan foretages udlæg i, er
- almindeligt tøj,
- almindelige møbler,
- støvsuger samt
- fryser/køleskab.
- Derudover kan elektronisk udstyr som radio, tv og computer også være omfattet, hvis værdien er mere beskeden.
Endvidere kan mere ualmindeligt indbo som for eksempel bornholmerure, cappuccinomaskiner og lign. være omfattet af trangsbeneficiet. Baggrunden herfor er, at der ikke foretages udlæg i aktiver, som vil indbringe under kr. 1.000 ved tvangsauktion.
Eksempler på genstande der ikke er omfattet af trangsbeneficiet, og dermed kan foretages udlæg i, er
- større kontantbeholdninger,
- værdipapirer,
- elektronik af større værdi som nyere fladskærme/stereoanlæg,
- hjemmebiograf,
- dyre designer genstande/møbler,
- antikviteter,
- kunst,
- ægte tæpper,
- værdifuldt porcelæn,
- akvarier,
- pelse,
- værdifulde malerier,
- værdifulde samlinger af mønter, frimærker, vin og bøger,
- værdifulde hobbygenstande som sports- og fritidsudstyr, fx mærkegolfkøller, fitnessmaskiner til privat brug, joller, trailere, campingvogne m.v.
Der kan ikke foretages udlæg i dine genstande, som alene har en affektionsværdi og ikke en egentlig økonomisk omsætningsværdi. Der er altså et krav om, at genstandene skal have en økonomisk omsætningsværdi, og ifølge trangsbeneficiet skal omsætningsværdien være betydelig.
Der kan heller ikke foretages udlæg i genstande med en værdi på indtil kr. 3.000, som er nødvendige for din eller din husstands erhverv (arbejde) eller uddannelse, hvilket følger af retsplejelovens § 509, stk. 3. Bestemmelsen omfatter for eksempel:
- faglitteratur,
- pizzaovn eller
- en ældre bil som benyttes til (nødvendig) transport til arbejde m.v.
Udlæg kan endvidere ikke foretages i genstande, som har en særlig personlig betydning for dig eller medlemmer af din husstand, medmindre genstandene har en sådan værdi, at det ikke findes rimeligt at holde dem uden for fuldbyrdelsen af kreditors fordring, hvilket følger af retsplejelovens § 515, stk. 1. Under bestemmelsen går f.eks.
- familieportrætter,
- forlovelsesringe,
- vielsesringe,
- hæderstegn,
- eventuelt erindringsgaver fra nærtstående for eksempel gamle grammofonplader og
- kæledyr som eksempelvis familiens hund.
Det skal derudover bemærkes, at ting af betydelig værdi i almindelighed ikke kan undtages for udlæg, men hvor grænsen skal sættes, er afhængig af affektionsinteressens styrke.
Udlæg i hjælpemidler, som er nødvendige på grund af legemlige mangler eller sygdom er også fritaget for udlæg, hvilket følger af retsplejelovens § 515, stk. 2. Eksempler fra retspraksis er
- briller,
- høreapparat,
- kørestol, samt
- værdifulde genstande som et invalidemotorkøretøj vil kunne være beskyttet mod udlæg.
Afgørende er hjælpemidlets nødvendighed. Det kan være vejledende, om der er ydet støtte til anskaffelsen af hjælpemidlet efter § 97 i socialserviceloven, medens et afslag til støtte, der er begrundet i indtægtsgrundlagets størrelse, ingen vejledning giver.
Bil
Biler kan i visse tilfælde undtages for udlæg, hvis den har en særlig betydning for dig eller én i din husstand, medmindre den har en urimelig høj værdi. Med særlig betydning menes, at den er fysisk nødvendig for at kunne hente mad, bringe børn og lign. Der vil oftest være tale om en handicapbil. Det kan f.eks. være, hvis du ejer en invalidebil. Selvom din bil ikke er en egentlig invalidebil, kan den i visse tilfælde alligevel undtages. Hvis du f.eks. har et sygt barn og har brug for en bil til at transportere barnet, betragtes den som et hjælpemiddel og er dermed undtaget fra udlæg.
Sociale ydelser eller pension
Der kan endvidere ikke foretages udlæg i sociale ydelser eller pension, medmindre beløbet har været forfalden til betaling i mere end 3 måneder, hvilket følger af retsplejelovens § 512, stk. 3.
Løn
Der kan heller ikke foretages udlæg i din endnu ikke udbetalte løn eller vederlag for personligt arbejde, medmindre der er forløbet mere end 7 dage efter slutningen af den periode, i hvilken lønnen er indtjent, eller efter at vederlaget er optjent, hvilket følger af retsplejelovens § 511. Formålet er, at du ikke skal kunne snyde kreditor ved ikke at få din løn udbetalt. Når lønnen er gået ind på din konto, kan kreditor kræve det, der ligger ud over trangsbeneficiet med det samme.
Anvisningsret
Du har som udgangspunkt en såkaldt anvisningsret ifølge retsplejelovens § 517, stk. 1. Dette betyder, at hvis kreditor ønsker at foretage udlæg i et aktiv, som betyder særligt meget for dig, har du mulighed for at anvise et andet aktiv i det omfang, det ligeledes kan dække kreditors krav.
Uanset din anvisningsret kan kreditor altid foretage udlæg i rede penge, i pantesikret aktiver, fast ejendom, allerede udlægsbehæftede aktiver samt aktiver, hvis værdi er usikker, hvilket følger af retsplejelovens § 517, stk. 2 og 3.
Endeligt har du herudover en vis indflydelse på, hvad kreditor foretager udlæg i, hvis du har flere aktiver af samme værdi. I den situation kan du hvis et udlæg i en af dem vil være til væsentlig ulempe for dig henvise udlægget til et af de andre aktiver.
I tilfælde af sygdom
Hvis du ikke møder op
Hvis kreditor ikke møder op
FAQ:
- Oversigt over de sidste 6 kalendermåneders indtægter og udgifter, da det kan bruges til at vurdere din eventuelle betalingsevne ved indgåelse af en mulig afdragsordning.
- Kopi af seneste tre lønsedler, udbetalingsbilag eller tilsvarende, såfremt du er på overførselsindkomst som fx kontanthjælp, sygedagpenge mv., da det vil dokumenterer din indkomst/indtægt.
- Kopi af seneste årsopgørelse og aktuel forskudsopgørelse fra SKAT, da det også giver kreditorer overblik over dine indtægtsforhold.
- Kopi af dokumentation for væsentlige faste udgifter som fx husleje, el, vand, varme, institutionsplads(er), transport til og fra arbejde eller uddannelsessted m.v. da det også dokumenterer din økonomiske situation.
- Oversigt over seneste opgørelser fra andre private og offentlige kreditorer, da det giver kreditor et overblik over din gældssituation.
- Oversigt over eventuelle aktiver som fx hvis du ejer en bil, båd eller hus med oplysning om identifikation og eventuelle hæftelser (kreditors navn og kontaktdata samt aktuel restgæld), da det vil kunne give kreditor et overblik, hvad der kan være relevant for udlæg
Du kan læse mere om hvilke dokumenter du skal medbringe under punktet “Vejledninger” på siden HER.
- Domme og kendelser afsagt af domstolene
- Betalingspåkrav med påtegning (dvs. du har ikke gjort indsigelse inden 14 dage efter, at betalingspåkravet er modtaget), hvilket følger af jf. retsplejelovens § 477 e, stk. 2 (betalingspåkrav kan kun benyttes af kreditor, hvis den samlede gæld højst er på 100.000 kr. eksklusivt renter og omkostninger)
- Retsforlig, det vil sige forlig der er indgået mellem dig og din kreditor under en retssag
- Udenretlige frivillige forlig (indgået mellem dig og din kreditor udenfor en retssag) om forfalden gæld, når det klart fremgår af det frivillige forlig, at det skal tjene som et eksekutionsgrundlag
- Gældsbreve, når det klart fremgår af gældsbrevet, at det skal tjene som et eksekutionsgrundlag (ofte ved banklån)
- Pantebreve med underpant i såvel fast ejendom som løsøre, hvor gælden er erkendt af den som skylder pengene.
Det skal bemærkes, at SKAT ikke behøves et eksekutionsgrundlag for at tvangsinddrive, og at myndigheden som udgangspunkt kan tvangsinddrive uden Fogedrettens hjælp, da kommunale pantefogeder kan tvangsinddrive ved hjælp af udpantning.
Mødets forløb
- Fogeden vil indledningsvis bede dig om dit navn og cpr-nummer for at sikre, at du er den som er indkaldt til fogedretten samt du kan blive bedt om at fremvise billede-id.
- Herefter vil du blive informeret om, at du udtaler dig under strafansvar, hvilket betyder, at du kan blive straffet, hvis du lyver i fogedretten.
- Derefter vil fogeden spørge dig, om du kan betale. Hvis du svarer, at det kan du ikke, vil fogeden derefter give ordet til kreditor eller dennes advokat, der vil stille en række spørgsmål.
- De første spørgsmål vil handle om, hvad du ejer. Formålet er at finde ud af, om du ejer noget, som der kan foretages udlæg i, fx hus, bil, dyre designer genstande mv.
- Herefter vil kreditor stille dig en række spørgsmål i forhold til blandt andet din civilstatus, om du har hjemmeboende børn, herunder også hvor gamle de er, dine boligforhold og din jobsituation eller uddannelse.
- Derudover vil du også blive spurgt ind til dine indtægter som fx løn / overførselsindkomst, boligsikring samt andre tilskud og udgifter som fx husleje, el, vand og varme, institution, transport til og fra arbejde eller uddannelsessted.
Spørgsmålene er blandt andet med til at vurdere om, hvorvidt der er en betalingsevne og i så fald, hvor stor med henblik på en mulig afdragsordning.
Kom forberedt til mødet
Fordelen ved at komme forberedt er at selve fogedretsmødet vil blive hurtigere overstået og det vil samtidigt spare dig en masse unødvendig tid efterfølgende i form af fremsendelse af den samme dokumentation, såfremt du ikke kan indgå eller overholde dine afdragsordninger.
For at forberede dig bedst muligt til mødet, har vi udarbejdet en vejledning med de spørgsmål du primært vil blive spurgt om i fogedretten med en kort forklaring om hvorfor, som du kan finde under “Vejledninger” på siden HER.
- Hvis fogedretten giver dig medhold i dine indsigelser, aflyses mødet, og det er efterfølgende op til kreditor, om denne vil forfølge sagen for byretten.
- Hvis du ikke får medhold i sin indsigelse, vil fogedretsmødet fortsætte.
- den retskreds, hvor du har hjemting (bopæl)
- den retskreds, hvor din erhvervsmæssige virksomhed ligger
- den retskreds, hvor du har aktiver, der kan være genstand for tvangsfuldbyrdelsen
Når en indkaldelse er lovligt forkyndt for dig, så har du mødepligt i fogedretten og en uanmeldt udeblivelse vil udover at påfører dig yderligere omkostninger, også betyde at kreditor kan beder politiet om at politifremstille dig.
Et udlæg medfører en sikkerhed for kreditor og betyder, at hvis du ikke kan tilbyde en tilfredsstillende afdragsordning eller overholde allerede indgået afdragsordning, så vil kreditor kunne kræve de udlagte genstande bortsolgt på en tvangsauktion og dermed få fyldestgørelse gennem salgsprovenuet.
- dit hus,
- din bil,
- dyre hobbyaktiver,
- lejedepositum,
- overskydende skat eller
- andre tilbagebetalinger fra det offentlige m.v..
Det er i den forbindelse uden betydning, at aktiverne i forvejen er behæftet med panterettigheder eller andre udlæg. I praksis vil fogedretten ofte ved værdiansættelsen af dine aktiver anvende diverse databaser på internettet. Kreditor kan altid foretage udlæg i dine medbragte kontanter, og kræve dem udleveret med det samme under fogedretsmødet.
Undtagelser
Der findes en række undtagelser til udgangspunktet, om at alle dine aktiver kan være genstand for udlæg. Den vigtigste undtagelse findes i retsplejelovens § 509, stk. 1 og kaldes trangsbeneficiet.
Bestemmelsen indebærer, at kreditor ikke kan foretage udlæg i genstande, der anses for nødvendige og sædvanlige i ”et beskedent hjem”. Det beskedne hjem er en retlig standard, som følger samfundets velfærd, og vurderes relativt i forhold til, hvor rigt samfundet er. Levestandarden er relativt høj i Danmark, og en række genstande er derfor omfattet af trangsbeneficiet.
Eksempler på genstande der er omfattet af trangsbeneficiet, og dermed ikke kan foretages udlæg i, er
- almindeligt tøj,
- almindelige møbler,
- støvsuger samt
- fryser/køleskab.
- Derudover kan elektronisk udstyr som radio, tv og computer også være omfattet, hvis værdien er mere beskeden.
Endvidere kan mere ualmindeligt indbo som for eksempel bornholmerure, cappuccinomaskiner og lign. være omfattet af trangsbeneficiet. Baggrunden herfor er, at der ikke foretages udlæg i aktiver, som vil indbringe under kr. 1.000 ved tvangsauktion.
Eksempler på genstande der ikke er omfattet af trangsbeneficiet, og dermed kan foretages udlæg i, er
- større kontantbeholdninger,
- værdipapirer,
- elektronik af større værdi som nyere fladskærme/stereoanlæg,
- hjemmebiograf,
- dyre designer genstande/møbler,
- antikviteter,
- kunst,
- ægte tæpper,
- værdifuldt porcelæn,
- akvarier,
- pelse,
- værdifulde malerier,
- værdifulde samlinger af mønter, frimærker, vin og bøger,
- værdifulde hobbygenstande som sports- og fritidsudstyr, fx mærkegolfkøller, fitnessmaskiner til privat brug, joller, trailere, campingvogne m.v.
Der kan ikke foretages udlæg i dine genstande, som alene har en affektionsværdi og ikke en egentlig økonomisk omsætningsværdi. Der er altså et krav om, at genstandene skal have en økonomisk omsætningsværdi, og ifølge trangsbeneficiet skal omsætningsværdien være betydelig.
Der kan heller ikke foretages udlæg i genstande med en værdi på indtil kr. 3.000, som er nødvendige for din eller din husstands erhverv (arbejde) eller uddannelse, hvilket følger af retsplejelovens § 509, stk. 3. Bestemmelsen omfatter for eksempel:
- faglitteratur,
- pizzaovn eller
- en ældre bil som benyttes til (nødvendig) transport til arbejde m.v.
Udlæg kan endvidere ikke foretages i genstande, som har en særlig personlig betydning for dig eller medlemmer af din husstand, medmindre genstandene har en sådan værdi, at det ikke findes rimeligt at holde dem uden for fuldbyrdelsen af kreditors fordring, hvilket følger af retsplejelovens § 515, stk. 1. Under bestemmelsen går f.eks.
- familieportrætter,
- forlovelsesringe,
- vielsesringe,
- hæderstegn,
- eventuelt erindringsgaver fra nærtstående for eksempel gamle grammofonplader og
- kæledyr som eksempelvis familiens hund.
Det skal derudover bemærkes, at ting af betydelig værdi i almindelighed ikke kan undtages for udlæg, men hvor grænsen skal sættes, er afhængig af affektionsinteressens styrke.
Udlæg i hjælpemidler, som er nødvendige på grund af legemlige mangler eller sygdom er også fritaget for udlæg, hvilket følger af retsplejelovens § 515, stk. 2. Eksempler fra retspraksis er
- briller,
- høreapparat,
- kørestol, samt
- værdifulde genstande som et invalidemotorkøretøj vil kunne være beskyttet mod udlæg.
Afgørende er hjælpemidlets nødvendighed. Det kan være vejledende, om der er ydet støtte til anskaffelsen af hjælpemidlet efter § 97 i socialserviceloven, medens et afslag til støtte, der er begrundet i indtægtsgrundlagets størrelse, ingen vejledning giver.
Bil
Biler kan i visse tilfælde undtages for udlæg, hvis den har en særlig betydning for dig eller én i din husstand, medmindre den har en urimelig høj værdi. Med særlig betydning menes, at den er fysisk nødvendig for at kunne hente mad, bringe børn og lign. Der vil oftest være tale om en handicapbil. Det kan f.eks. være, hvis du ejer en invalidebil. Selvom din bil ikke er en egentlig invalidebil, kan den i visse tilfælde alligevel undtages. Hvis du f.eks. har et sygt barn og har brug for en bil til at transportere barnet, betragtes den som et hjælpemiddel og er dermed undtaget fra udlæg.
Sociale ydelser eller pension
Der kan endvidere ikke foretages udlæg i sociale ydelser eller pension, medmindre beløbet har været forfalden til betaling i mere end 3 måneder, hvilket følger af retsplejelovens § 512, stk. 3.
Løn
Der kan heller ikke foretages udlæg i din endnu ikke udbetalte løn eller vederlag for personligt arbejde, medmindre der er forløbet mere end 7 dage efter slutningen af den periode, i hvilken lønnen er indtjent, eller efter at vederlaget er optjent, hvilket følger af retsplejelovens § 511. Formålet er, at du ikke skal kunne snyde kreditor ved ikke at få din løn udbetalt. Når lønnen er gået ind på din konto, kan kreditor kræve det, der ligger ud over trangsbeneficiet med det samme.
Anvisningsret
Du har som udgangspunkt en såkaldt anvisningsret ifølge retsplejelovens § 517, stk. 1. Dette betyder, at hvis kreditor ønsker at foretage udlæg i et aktiv, som betyder særligt meget for dig, har du mulighed for at anvise et andet aktiv i det omfang, det ligeledes kan dække kreditors krav.
Uanset din anvisningsret kan kreditor altid foretage udlæg i rede penge, i pantesikret aktiver, fast ejendom, allerede udlægsbehæftede aktiver samt aktiver, hvis værdi er usikker, hvilket følger af retsplejelovens § 517, stk. 2 og 3.
Endeligt har du herudover en vis indflydelse på, hvad kreditor foretager udlæg i, hvis du har flere aktiver af samme værdi. I den situation kan du hvis et udlæg i en af dem vil være til væsentlig ulempe for dig henvise udlægget til et af de andre aktiver.
I tilfælde af sygdom
Hvis du ikke møder op
Hvis kreditor ikke møder op