JURIDISKRÅDGIVNING

Introduktion til juridiskrådgivningsorganisationer

 

 

 

 

 

Selvhjælp

Introduktion til selvhjælp

Inden du retter henvendelse

Før du retter henvendelse, kan det være en god ide at nedskrive hvad du ønsker hjælp til. På den måde fremstilles din problemstilling så præcis som muligt, og hjælpen du vil modtage, er fokuseret dit problem. Yderligere er det en god ide at besøge retshjælpens hjemmeside for at finde ud af, hvordan du skal rette henvendelse. Nogle retshjælpsorganisationer foretrækker at henvendelse foregår telefonisk, andre skrifteligt eller personligt. Du kan derudover finde den respektive retshjælps åbningstider på dennes hjemmeside, så du er sikker på, at du tager kontakt indenfor bemandingstiden. 

Økonomiske betingelser

Såfremt du har brug for retshjælp ved retshjælpsorganisation eller advokat på trin 2 – 3 eller fri proces, er der nogle økonomiske betingelser som du skal være opmærksom på – inden du retter henvendelse. For at være berettiget til at få bevilliget til hel eller delvis juridisk rådgivning herunder også fri proces i 2021 skal du som enlig have en årlig indkomst under 344.000 kr. før skat (2021). Er du gift eller samlevende, må den samlede fælles indkomst ikke være højere end kr. 437.000 kr. før skat (2021). Hvis du er i tvivl om din årsindkomst, kan du tjekke den på www.skat.dk. Hvis den sag, du søger fri proces til, er en sag, hvor du ikke har samme interesser som din samlevende eller ægtefælle, er det dog din individuelle indkomst, der tages udgangspunkt i, ved vurderingen af, om du kan få fri proces. Det vil sige, hvis du rejser en sag mod din samlever, er der de samme økonomiske betingelser, som hvis du var enlig. Hvis du har hjemmeboende børn under 18 år, herunder stedbørn og plejebørn, som har folkeregister adresse sammen med dig, forhøjes indtægtsgrænserne med kr. 60.000 kr. (2021) for hvert barn. Det samme gælder, hvis du er primær forsørger for dit barn.

Find en advokatvagt nær dig

Advokatvagterne er et samarbejde mellem én eller flere lokale advokater og Advokatsamfundet og holder oftest til på offentlige steder, eksempelvis biblioteker eller hos et af de lokale advokatfirmaer. Advokatvagerne har typisk kun åbent få timer ugentligt. Der findes over 80 advokatvagter rundt om i landet. 

Find en advokat nær dig

Du skal først finde ud af, hvilke ønsker du har til din advokat. Mange vælger en advokat, de har fået anbefalet af venner eller familie. Det er bedst, hvis du finder en advokat, der er specialiseret i lige netop det problem du står med og det kan derfor i nogle tilfælde være nødvendigt, at finde en anden advokat end den dine venner eller familie anbefaler. Der findes omkring 6000 advokater i Danmark og det kan være svært at finde den rigtige. Du kan få hjælp til at finde en advokat gennem Advokatsamfundets Advokatnøgle. Her har du muligheden for at søge på advokatens navn, firmanavn, geografisk placering og specialer. Du har altså mulighed for at søge efter en konkret advokat eller et firma.

Find vej

Når du er indkaldt til et møde hos en myndighed eller du bedt om et møde med en advokat, kan det være svært at finde vej. Der findes derfor en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at finde vej til det sted, du skal hen. Du kan f.eks. bruge krak.dk, der kan vise dig vej i bil, eller rejseplanen.dk, der kan vise dig vej, hvis du er med offentlig transport: Google Maps kan også hjælpe dig med at finde vej, og give dig et overblik over flere transportformer, som bil offentlig transport, på cykel og på gåben.

Fandt du ikke det du søgte?

Skulle du mod forventning ikke kunne finde et rådgivningstilbud der passer til dine behov, kan du eventuelt alligevel kontakte dem med henblik på at blive henvist til rette sted eller eventuelt få de værktøjer du har brug for, for at kunne håndtere din/dine problematikker.