Ludomaniprojektet


Gennem et samarbejde med Forskningsklinikken for Ludomani i Aarhus og Ludomaniklinikken Mindwork i København tilbyder Den Sociale Retshjælps Fond gældsrådgivning til borgere som indgår i et behandlingsforløb for ludomani på en af disse klinikker. 


Hos Den Sociale Retshjælps Fond er vi begejstrede for samarbejdet. Gæld og ludomani hænger nemlig ofte ubehjælpeligt sammen. Jo mere ludomanerne taber på spil, dets mere bliver de nødt til at låne for at kunne opretholde deres spilleniveau. Ludomaners økonomi er ofte også et stort rod, og de har ofte utallige kreditorer, der strækker sig fra alt mellem familie og venner til kassekredit, kviklån og lån uden for systemet.


Penge fylder ikke bare meget i en ludomans dagligdag idet de har været en stærk motivation for at opbygge en voldsom spiladfærd til at starte med – penge fylder også meget i et behandlingsforløb for ludomani. Tabte penge kan give anledning til følelsesmæssig belastning i form af skyld og tristhed, og tabte penge kan også højne konfliktniveauet med pårørende, hvis det ikke er ens egne penge man har tabt. Hverdagen og fremtiden kan virke håbløs, hvis man ikke har styr på sin gæld – gæld er en stressfaktor og ens drømme og ønsker kan virke uopnåelige, hvis man skylder penge væk. Gæld skal derfor have en særlig bevågenhed hos ludomaner, da den kan stimulere spilletrang og øge risikoen for tilbagefald, og i værste tilfælde skabe så meget stress, at den dræner de ressourcer, der skal bruges i behandlingen.


Gennem gældsrådgivning får ludomanerne altså genetableret en økonomisk ansvarlighed og de får de nødvendige redskaber til at strukturere en holdbar hverdag. De får ryddet op i kaosset af uåbnede regninger, og de mange lån som medfører stress og håbløshed, og de får vist en anden udvej, hvor spil, gambling og den store gevinst ikke er løsningen på ens finansielle problemer


Projektet løber i første omgang til udgangen af 2020, og vi er spændte på at dokumentere den forskel gældsrådgivning kan gøre i et behandlingsforløb for ludomani.


Aarhus: Augustenborggade 2 – 8000 Aarhus C – 70 22 93 30 – aarhus@socialeretshjaelp.dk


København: Bragesgade 10C – 2200 København N – 70 22 93 30 – kbh@socialeretshjaelp.dk